Český videosalon slaví úctyhodných 66 let

V sobotu 13. dubna 2019 se v kině Luník v Červeném Kostelci uskuteční Krajská filmové soutěže Český videosalon. Letošní již 66. ročník této přehlídky opět představí tvorbu neprofesionálních filmařů. Návštěvníci se ale také mohou těšit na předpremiéru nového českého filmu Voda čo ma drží nad vodou.

Jedná se o jednu z nejstarších amatérských filmových soutěží v České republice, která se stále těší velkému zájmu filmařských nadšenců. Letošní program nabízí mnoho snímků nejrůznějších délek a žánrů. Těšit se můžete na dokumenty, reportáže, hrané, animované a experimentální snímky nebo i videoklipy.

O nejlepších z nich bude opět rozhodovat odborná porota. Letos ve složení režisérka Eva Toulová, kameraman a zvukař Allan Šubert, střihač Pavel Kolaja, filmař Lukáš Koláček a filmař Pavel Plujskov.

Autoři nejlepších snímků budou reprezentovat Královéhradecký kraj v národním kole, které se odehraje v Ústí nad Orlicí. Mimo to všechny přihlášené filmy soutěží o již tradiční Cenu hejtmana za zajímavý tvůrčí počin, Cenu za kameru Královéhradeckého kraje a Cenu diváků.

Po slavnostním vyhlášení cen se bude promítat mimořádná předpremiéra filmu Voda čo ma drží nad vodou. Příběh Joža Urbana. Film silný jako jeho básně a ostrý jako jeho život. Na filmu se podíleli tvůrci z Kostelecka a natáčení probíhalo v okolí, takže místní mohou znát řadu lokalit i postav. Herecký tým posílili ale i známí herci jako Martin Dejdar a Jan Kanyza.

Vstupné do soutěžní sekce je po celý den volné. Vstupenky na večerní předpremiéru jsou v prodeji za 120 Kč na www.kinolunik.cz.

Český videosalon pořádá centrum podpory uměleckých aktivit Impuls Hradec Králové, kino Luník v Červeném Kostelci, Východočeské volné sdružení pro amatérský film a video a NIPOS Artama, za finančního přispění Královéhradeckého kraje a ministerstva kultury ČR.

Najděte svoji akci